måndag 30 mars 2015

Bilder till tröst

Jodå, det har varit solsken, det har jag bildbevis på. Svårt att tro i dessa dagar.

Dorsia heter restaurangen i Göteborg där jag var inne och fotade amaryllisfantasin i förra inlägget. Dorsia har en sorts 1800-talsinredning, företrädesvis brittisk kolonial-, med gotiska inslag, massor av fantastiska prylar i osannolika kombinationer. Se bara här vem som vaktar entrén:
Skulle kunna gå runt där och fotografera en hel dag. De har visst god mat också, men jag har liksom inte kommit så långt :-) Nästa gång i Göteborg, kanske.

Läser vidare om drottning Kristina. Det är ganska deprimerade, men nu har jag inte många sidor kvar. Enligt denna biografi var Kristina visserligen intelligent och bildad, men fullkomligt oförmögen att inse sin egen brist på betydelse och ställning när hon genomdrivit sin abdikation.  Och rörande korkad socialt. Alla dessa löjliga intriger . . .  Roligt i alla fall att hon efter Karl X Gustavs kröning, som hon genomdrivit med stor skicklighet, red som en furie genom landet till Laholm (då dansk mark). Där utbrast hon "Äntligen!" - klippte av sig håret, kastade kjolarna och drog på sig byxor. Vet inte vad hon trodde, men hennes egendomliga uppenbarelse och ännu egendomligare klädvanor lät mycket tala om sig ute i Europa. Misstänker att hon trodde sig i friare omständigheter än hon var. Sin abdikation ( i alla fall den därpå följande maktlösheten) ångrade hon många gånger om.

Såg de två avslutande avsnitten av den första säsongen av Murder in Paradise igår. Kanal 8. Inser att det finns 3 säsonger till plus beslut om en fjärde. Min favorit Ben Miller som den otroligt engelske poliskommissarien är dock bara med i de tre första säsongerna, om jag fattat rätt. Serien är ett brittiskt-franskt samarbetsprojekt, inspelat på Guadalope  Lagom rolig underhållning, hoppas kanal 8 tänker köra vidare med säsong 2 nu på söndag, men därom vet jag intet.

torsdag 26 mars 2015

Äkta vara

Jodå, blomsteruppsatsen här är äkta vara. Från restaurang i centrala Göteborg. Fick faktiskt gå fram och peta på blommorna för att inse att det var sant.

Läser vidare om drottning Kristina. Hon var faktiskt bara drottning i 10 år innan hon smet iväg till Rom, det hade jag inte klart för mig. Hon var rätt knäpp, det hade hon efter sin mor och samtidigt rätt smart, det hade hon efter sin far. Intrigerna haglar, det hela är som en musketörroman av Alexandre Dumas, fast inte så elegant. Intressant läsning dock. Vet inte riktigt hur mycket jag litar på författaren, hon tror att Sverige varit danskt lydrike och att  vi ständigt låg i krig med vårt grannland av fruktan för "storebror".

Så är det tv och det lilla  jag gillar där: just nu Mord i Paradiset som repriseras på kanal 8 som är ganska rolig och har stiliga miljöer. Inspelad i konstiga färger, men det kan man vänja sig vid. Arne Dahls diptyker i SVT1 som jag tyvärr sett klart, vansinnigt spännande, hoppas det kommer fler, Backstrom på kanal 3 som man måste se i play-format för att kunna spola förbi reklamen, tror dessvärre vi såg sista avsnittet häromdagen. Jättekonstigt säsongsavslut i så fall. Serien är regisserad av samma person som gjorde Bones, en av mina gamla favoriter som tyvärr urartat. Bara tanken på att Leif GW lyckades sälja sin gräslige Bäcktröm till Hollywood för 100 miljoner är ju underbar! Och sist men inte minst FORTITUDE, min favorit just nu. ALLA, utom möjligen den kvinnliga polisen verkar skumma på ett eller annat sätt. Det är mörkt och kallt och hotfullt och alla har sex med alla. Det är tydligen så britterna uppfattar oss nordbor :-) 12 avsnitt, har sett 5 hittills.

måndag 23 mars 2015

Nya röster i huvudet




Hej på er! Jo, jag vet att det var länge sedan. Har helt enkelt för lite tid. Insåg att det var länge sedan när jag upptäckte över 30 opublicerade bilder i kameran. Och då har jag ändå varit dålig på att fotografera den senaste tiden ;-) Rubriken ovan är satt med risk för att verka skvattgalen, men denna fina låt, åtminstone melodin och en textrad, dök upp i huvudet i morse. Bara älskar Googel! Som gör att jag kan spåra min hjärnas obegripliga infall. Förstår verkligen inte vad jag fått den här låten ifrån, den är inspelad i mitten av 50-talet, tvivlar starkt på att jag hörde den då. Spelar mindre roll, texten är fantastisk och rösterna lika så. Så glad att min hjärna åtminstone har lite stil och urskiljning :-)

Vill gärna passa på att lägga ur några vårbilder nu när våren gjort en paus. Vi har ganska kallt och det gör att alla våra lökväxter håller sig lite längre. Underbart! Vi köper massor av nya krokusar och påskliljor varje år och det ger ett fantastiskt resultat.

Har förstås läst travar av böcker sedan sist, men just nu är det 1600-talet som gäller. Köpte nyss en (fragmentarisk) biografi om Agneta Horn, som levde i skuggan av 30-åriga kriget. Nog så intressant. Hittade samtidigt en relativt nyöversatt biografi om drottning Kristina av Veronica Buckley.


Mina favoriter. Har inhandlat fler, man kan helt enkelt inte ha för många :-)
De båda damerna var samtida (Agneta och Kristina, alltså. Inte Veronica Buckley) och Agnetas pappa Gustav var en av Kristinas förmyndare. Intressant och roligt  är det. Kristinas kröning framstår som en (mycket, mycket dyrbar) fars, och jag lär mig massor. Min skoltids historielektioner förlorade en hel del på alla dessa krig och freder och årtal och . . .  Att läsa om personer är så mycket roligare.
Vår älskade byracka är bättre tror jag. Utslagen på ryggen är inte helt borta. Men nästan. Han är åtminstone underbart ren efter allt badandet  :-)